tisdag 18 maj 2010

Nässlor och vitplister



Nässlor innehåller många olika vitaminer och mineraler och det är ju inte ett okänt faktum att de späda nässlorna är användbara i matlagningen på olika sätt. Min svägerska Asta, som använder det mesta som finns i naturen i matlagningen, har följande tips.

Stuvade nässlor
Skölj nässlorna noga och förväll genom att slå på lite vatten och koka en kort stund.
Hacka eller mixa, vattnet behöver inte slås bort.
Vispa ihop en redning av lite mjöl och mjölk, som slås ned under omrörning med spisen på svag värme. Krydda med salt och t ex mejram.
Används i stället för spenat i pajer, crêpes, omelett eller lasagne. Stuvningen kan frysas ned i små frysförpackningar för senare användning.

Torkade nässlor
Torka på handdukar, öppet och torrt i 1-2 veckor eller ”tvärställ” in i ugnen. De blir då lite mörkare än vid lufttorkningen.( I ett annat recept har jag sett instruktionerna – torka i 50 gr i ugnen med ugnsluckan öppen i 5-6 timmar).
Används i müsli eller i degen vid brödbak.




Tar man fel och får in lite vitplister bland nässlorna gör det inte så mycket. De är goda och nyttiga de också.



Brännässlor har ett ganska grunt rotsystem och är lätta att rycka upp. Följ förgreningarna fram till ”moderplantan” och se till att alla rotbitar följer med. Använd renset i komposten (utom fröställningarna, de kan gro där) eller lägg i en hink vatten och låt stå tills det börjar lukta lite illa. Använd som gödning till tomater och andra plantor

Något som egentligen är godare och mildare än både spenat och nässlor är enligt Asta svinmålla

Soppa eller stuvning på svinmålla görs på samma sätt som stuvade nässlor enligt ovan. Red av till önskad tjocklek. Soppan äts med ägghalvor och/eller lite yoghurt eller crème fraiche, som kryddas upp med timjan, basilika eller rivna äpplen och klickas i soppan

Inga kommentarer: