torsdag 24 mars 2011

I väntan på ogräsen


(Bild ur Elsa Beskows Blomsterfesten i täppan)

I väntan på våren och de riktiga ogräsen har jag roat mig med att försöka komma på namnen på ogräsen i Elsa Beskows Blomsterfesten i täppan. Ni som är i min ålder kommer kanske ihåg den fint tecknade boken (utgiven första gången 1914, fast så gammal är jag inte …), där ängs- och skogsblommorna, blommorna i trädgårdsrabatten och grönsakerna firade midsommar tillsammans. Plötsligt avbryts festen av bråk och oväsen vid grinden. En massa ogräs kommer stojande och vill också vara med på festen. ”Vad nu då” skrek ett ogräs, ”vi ä´ väl blommor vi med. Vi ä´ väl inte sämre än blåklinten, som går därinne och stoltserar”.

Då är vi tillbaka till tidigare resonemang om vad som egentligen är ett ogräs. På den tiden (och när jag var liten) blommade blåklint och vallmo i sädesfälten och prästkragar växte i kanten av fälten. Ogräs – ja, numera är de borta tack vare/ på grund av ändrade odlingsmetoder och ogräsbekämpning. Man kan säkert hitta fler växter, som var välkomna på festen, men som nu skulle betraktas som ogräs.

Jag har läst någonstans att man också skulle kunna läsa boken som en allegori över främlingsfientlighet - de främmande och skrämmande ogräsen kommer in i trädgården och snyltar på de fina blommornas jord. I en annan analys sägs det att Elsa Beskow i stället faktiskt pläderar för yttrandefrihet för alla.

På bilden i boken står i alla fall de morska ogräsen och sjunger sin trotsiga sång De skrattar åt de veka trädgårdsväxterna, som inte tål kyla eller brännande sol.

Ogräsen sjunger:

”Med spett och spjut man hackar oss
med stora spadar nackar oss,
man rycker, sliter, drar och slår
både höst och vår,
ja både höst och vår”

och konstaterar samtidigt att detta inte hjälper, de rotar sig på nytt och ”lyfter käckt mot solen opp”.

Ja, ja, det vet vi minsann. Vilka är de då, de objudna gästerna? Jag kan inte identifiera alla, är det någon som vet vad den lille gossen som kikar fram och räcker långnäsa heter? Eller har någon en annan uppfattning än jag vad gäller de övriga namnen? Skriv gärna i kommentarer eller på facebook! Inga fina priser, men ÄRA till den som kommer på det.

Från vänster:
Kardborre, åkersenap, rödplister, svinmålla, våtarv (flickan under grisen), maskros och maskrosbarn, kirskål (?), brännässla, häckvicker, vägtistel och xxxx.