måndag 14 juni 2010

Hjärtansfröjd (citronmeliss)


”Uti vår hage där växa blå bär.
Kom hjärtansfröjd!
Vill du mig något, så träffas vi där.
Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia!
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!”

Att denna sommarvisa skulle vara en gammal folkvisa med det dolda budskapet att nämnda växter kan användas för att framkalla en abort, har man ju hört talas om. Men enligt Ingvar Svanberg (som är forskare i entobiologi = studier av människans bruk och föreställningar om växter och djur) är detta dock en myt som uppstod på 70-talet. Och visan är inte ens en gammal folkvisa …

Citronmeliss (Melissa officinalis) är i alla fall det officiella namnet på växten. Benämningen hjärtansfröjd härrör troligen från det faktum att den ansågs vara stärkande för hjärtat och kunde fördriva melankoli och lugna nerverna. Inte nog med det – citronmeliss ansågs också hindra åderförkalkning och bevara ungdomlighet! Växten kallas också bisuga, eftersom den ofta odlas som bifoderväxt.

Tidigare hade jag citronmeliss som övervintrade i ett, numera av hallonsnår övervuxet, kryddträdgårdsland. På senare år brukar jag istället köpa en liten kruka citronmeliss (brukar finnas i livsmedelsbutikerna) på våren och plantera i en stor låda, där jag också har andra krydd- och köksväxter. I soligt läge växer den sig riktigt stor under sommaren.

Citronmeliss används för sin citronsmak i sallader, i efterrätter och till grönsaksrätter. Citronmeliss passar också bra till fisk och fläskkött. Bladen läggs till i slutet av matlagningen för att inte smaken ska förstöras. Citronmeliss är bäst färsk, men kan också frysas och torkas (fast jag har upplevt att aromen försvinner ganska fort, i alla fall efter torkning). Trevligt är att frysa in färska blad i istärningar och sedan använda till drinkar eller saft.

Enligt sajten Nyfiken vital är te på citronmeliss en välkänd hjälp vid feber genom att örten förstärker svettning. Så här skriver de om tillagningen:

Citronmeliss utövar sin effekt i liten mängd. Ett te av 1 - 2 teskedar är lagom. Koka vattnet och lägg i bladen efteråt. Låt dra under lock tio minuter.

Inga kommentarer: